Fjord Norges bransjeblogg

«Den nye normalen» i reiselivet

Kristina Bieda
Posted by Kristina Bieda on 10.jun.2020 16:23:15

Forrige uke gjennomførte den tyske organisasjonen «Tourismuszukunft», for andre gang i disse Corona-tider, en rekke webinarer rettet mot turoperatører, reiseagenter, reisebedrifter og destinasjoner. Hovedtema var «den nye normalen» og åpningen av grensene i mange europeiske land.

Fra og med 15. juni er det flere europeiske land som åpner grensene sine igjen etter Corona-krisen de siste tre månedene. Tyskland er for de fleste av disse, slik som for oss i (Fjord) Norge, det viktigste og største markedet. 
For å ønske gjestene velkommen igjen, og for å garantere tryggheten til disse, må destinasjonene sammen med flyselskap, hoteller, restauranter, museer, aktivitets-bedrifter og andre aktører som tar imot gjester, innføre en rekke tiltak. Selvfølgelig finnes de generelle smittevernreglene som man må forholde seg til, men vi vil med dette gi en liten oversikt over hvordan den enkelte destinasjon og bedrift kan gjøre et besøk hos dem til en enda tryggere opplevelse, uten at gjestene må lide under for mange restriksjoner.

Det var interessant å høre hvordan de ulike destinasjonene som presenterte seg under webinaret, planlegger å gjøre dette. Ikke alt er helt konkret enda, men mange har kommet i gang med å informere om hva som er planlagt. Mange regler vil gjelde fram til 15. juni, andre til 1. juli og andre kanskje enda lengre. Vi må gå ut ifra at mye vil endre seg fortløpende og at det kommer oppdaterte retningslinjer iht. til dette.

Streetart i Byrne fra Pobel. Foto: Geir Sveen

Munnbind/hansker

En av tingene det ble snakket om var munnbind. I Norge er det ikke obligatorisk, mens det er det i mange andre europeiske land, som for eksempel Tyskland og Frankrike. Her må folk fortsatt ha på seg et munnbind når de bruker offentlig transport og når de går på butikken. Og i mange andre land gjelder de samme reglene. Derfor er det på mange hoteller og restauranter påbudt for de ansatte å ha på seg munnbind – f.eks. i resepsjonen. Noen fortalte også at de allerede tilbyr buffet igjen, men i stedet for et langt bord, er det nå flere mindre bord. Når gjestene henter mat fra buffeten må de ha på seg munnbind og hansker. I enkelte land må du også ha på munnbind i restauranten, bortsatt fra når du faktisk spiser. Hvor lenge påbudet vil gjelde er fortsatt uklart. Men for vår del kan det være lurt å være forberedt på dette når vi åpner grensene igjen: bedriftene bør tilby samme grad av trygghet for både gjester og ansatte, og at de ansatte f.eks. har på munnbind.

Det vil også være påbudt å ha på munnbind på enkelte fly og flyplasser, for eksempel i Tyskland, og dette påbudet antar man vil vare en stund og det vil bli en del av «den nye normalen».

Sporings-app

Som i Norge har mange land utviklet en sporings-app, og i noen land vil man være forpliktet å laste den ned før man har lov til å reise inn. For eksempel informerer Korean Air alle sine gjester ombord om hvilken app som gjelder, og at man må vise at man har lastet den ned ved ankomst. Disse appene er først og fremst brukt for å ha kontroll over hvem en person har vært i kontakt med, og for å se hvor denne personen har vært.

Shopping. Photo by Arturo Rey on Unsplash

Varmekamera/Corona-test

Mange flyplasser har som i Frankrike og Korea installert varmekameraer for å sjekke om en person har for høy temperatur. Det er også flere land som enten forventer at reisende har med en negativ Covid-test som ikke er eldre enn 2-3 dager, eller at de blir testet i ankomst landet. På Island tilbyr de gratis Covid-test ved ankomst. Dersom den er positivt finnes det ikke ennå så mye informasjon om hva som da skjer – må personen  reise tilbake, hvem dekker kostnadene for karantene? På Kypros har regjeringen sagt at de dekker kostnadene for karantene. De har tilrettelagt noen hoteller spesielt for dette formålet, og personen det gjelder kan være i karantene sammen med partneren/familien. Noen som driver et hotell i Tyskland fortalte at de også har installert et varmekamera ved inngangen av restauranten som sjekker «temperaturen» til de ansatte og gjestene to ganger om dagen. Hvis en gjest viser høy temperatur, blir den diskret bedt å teste seg. I de fleste land vil det ikke lenger være krav om negativ Covid-test etter 15. juni eller 1. juli i noen land, men varmekamera kan brukes i en lenger periode.

Logistikk

De fleste attraksjoner, hoteller eller strender vil ha begrenset kapasitet. Det ble dessverre ikke sagt noe veldig konkret om hvor store begrensningene vil være, men de fleste regner med at for eksempel hotellene bare vil ha et belegg på 40-50%.

Mange steder fortalte også at de har innført et minimum antall døgn, slik at gjester ikke bare kan overnatte en natt. I Danmark for eksempel er det minimum seks overnattinger. Det er dermed veldig viktig at destinasjonene gjør en god jobb med å informere om hva man kan se og gjøre på destinasjonen, slik at turisten har lyst å reise hit tross krav om lengre opphold enn de kanskje ellers hadde hatt.

De fleste vil også innføre forhåndsbestilling for attraksjoner, det vil si at det ikke vil være mulig å bestemme seg spontant for å reise til en attraksjon. Stikkordet er «Besucherlenkungssystem» - et system/måte for å styre besøkende. Dvs. at man må bestille på nett i forkant, og man vil få et konkret klokkeslett og en gitt periode der man kan besøke attraksjonen. Eller at man på et museum ikke lenger kan gå rundt som man vil, men at man styrer strømmen av folk slik at det er mulig å holde avstand.

Mange destinasjoner, spesielt i Sør-Europa, er jo populære pga. sine strender. Også her det vil det finnes begrenset kapasitet. Her finnes det fortsatt utfordringer med tanke på hvordan man kan begrense antall mennesker: om man teller gjester, eller at man markerer konkrete områder på stranden, som man også må forhåndsbestille.   

Restaurant 1877 i Bergen. Foto: Øystein Haara / Restaurant 1877 – visitBergen.com

Bærekraft

En utfordring som det også ble snakket om var temaet bærekraft. De siste årene har mange destinasjoner i hele verden og selvfølgelig også i Fjord Norge jobbet mye med et bærekraftig reiseliv. Et viktig poeng er å informere om og motivere reisende til Fjord Norge til å bruke kollektivtransport eller i stedet for å reise med fly, ta ferge og tog. Men undersøkelser viser at nå når folk reiser igjen, ser vi f.eks. i Tyskland at folk føler seg tryggere i egen bil, og benytter denne i mye større grad. Naturen har kunnet puste de siste to-tre månedene, men nå viser det seg at siden folk begynner å bruke egen bil enda mer, vil CO2-forurensningen kunne bli enda verre enn før. Det er derfor viktig å informere om og kommunisere at det er trygt å bruke buss, tog og ferge i Fjord Norge. Vi må vise at selv når de reiser med bil fra Tyskland til Norge, bør de heller velge seg en base hvor de kan leie sykler, padle etc., og hvor det kanskje finnes en mulighet for trygg offentlig transport. Dette vil kunne begrense forurensingen og unngå at turistene må bruke bil under hele oppholdet.

For å konkludere: når grensene åpner igjen, vil vi ønske utenlandske gjester velkommen igjen og vise dem at de kan oppleve Fjord Norge på en trygg måte uten at det går utover selve opplevelsen. For å få dette til er det viktig at alle bedrifter som jobber innen reiseliv informerer gjestene sine, men også partnerne og turoperatørene, om hvordan man sørger for denne tryggheten. Kommunikasjon er gull! Vær gjerne litt kreativ og vis på nettsiden eller via sosiale media hvordan du håndterer hygiene-reglene hos deg.

 

Topics: Innsikt, Trender