Fjord Norges bransjeblogg

Truger for nordmenn?

Hanne Marit Frotvedt
Posted by Hanne Marit Frotvedt on 13.jan.2021 13:04:57

Fjord Norge har lisens på brukertest-verktøyet Teston. Testene er umodererte, og foregår ved at respondentene filmer seg selv mens de svarer muntlig på spørsmål vi har satt sammen for testen. Det erstatter tradisjonelle fokusgrupper/1-1-intervju, og antall deltakere per test er typisk 8 stk. Du kan lese mer om Teston her.

Like før jul gjennomførte vi en test for å undersøke interessen for trugeturer blant nordmenn – enten guidede turer, eller det å leie truger for å gå på tur på egenhånd. Primært har man tenkt at dette var et produkt som typisk interesserer utlendinger mer enn nordmenn – men er det riktig? Spørsmålet er spesielt interessant i år, siden utlendinger ikke så lett kan reise til Norge.

Spørsmålene vi stilte var:
- Hvilke vinteraktiviteter holder du på med?
- Har du prøvd truger før?
- Kunne du vært interessert i å være med på en guidet trugetur?
- Kunne du vært interessert i å leie truger og dra på tur på egenhånd?

Respondentene var delt i to grupper: alderen 20-39, og 40-75. Dette gjorde vi for å sikre at vi fikk et spenn i alderen på respondentene.

Mer positive enn forventet
Respondentene var relativt delt i hvordan de oppfattet truger, men de var mer positive enn vi hadde forventet. Vi hadde også en hypotese om at de eldre ville være mer positive enn de yngre, men det medførte ikke riktighet:

20-39 år:

 

Aktiviteter vinter

Prøvd truger?

Guidet trugetur?

Leie truger?

Helge

Topptur/langrenn

Nei

Nei

Nei

Veronica

Langrenn, av og til snowboard

Nei

Ja

Kanskje

Aron

Fotturer, litt ski, men ikke flink

Ja

Kanskje

Kanskje

Tina

Ski, fotturer, lek i snø

Ja

Kanskje

Nei

Håkon

Langrenn, fotturer

Ja

Ja

Ja

Sunniva

Langrenn

Ja

Nei

Nei

Stine

Ski, aking, fotturer

Nei

Ja

Ja

Pia

Kiting (brett og ski), langrenn, topptur

Ja

Kanskje

Ja

 

40-75 år:

 

Aktiviteter vinter

Prøvd truger?

Guidet trugetur?

Leie truger?

Katarina

Fottur, spark

Nei

Nei

Ja

Tore

Ski, båt fra februar-mars (fiske)

Nei

Nei

Nei

Trine

Fottur

Ja

Nei

Nei

Marianne

Fottur

Nei

Kanskje

Nei

Jan-Olav

Ski, skøyter, fotur, slalåm, sykkel

Nei

Ja

Kanskje

Gudmund

Fottur, ski, snøsykkel

Ja

Ja

Ja

James

Sykkel, fottur, aking

Nei

Ja

Nei

Jon

Fottur, bålgrilling i skogen etc

Nei

Ja

Ja


Oppsummert ser det slik ut:
Guidet trugetur?

  Ja Nei Kanskje
20-39 3 2 3
40-75 4 3 1
Totalt 7 5 4

 

 

 

Leie truger?

  Ja Nei Kanskje
20-39 3 3 2
40-75 3 4 1
Totalt 6 7 3

 

 

 


Det var de færreste av respondentene som var bevisst at trugetur kan være en egen aktivitet, og ikke bare noe man tar på seg når man for eksempel skal gå fra bilen og til hytten.

Personen som hadde mest erfaring med snøsport på et litt høyere nivå (kiting, toppturer) hadde brukt truger før, men bare i forbindelse med en topptur der hun stod på snowboard ned igjen. På spørsmål om hun kunne vært interessert i å være med på en guidet tur, svarte hun «Det spørs hvilken guidet tur det er snakk om. Tror ikke jeg hadde oppsøkt det. Kommer an på lokasjon, lengde og setting – om det er en gruppe folk jeg kjenner. Vet ikke om det i seg selv er spennende nok. Men hvis det er fine omgivelser så kanskje, eller med en gruppe/med jobben. Ikke helt uinteressant, men tror jeg hadde valgt noe annet.»

Blant de yngre gikk svarene mye på at de ikke egentlig så på dette som en egen aktivitet, og var usikker på om dette var noe for dem. Men de var relativt åpne på at dersom settingen var rett (f.eks. sammen med venner eller familien), kunne de være interesserte i å prøve. Men turmålet må være interessant og unikt, og det må kommuniseres godt hvorfor truger er en fordel på turen.

«Jeg tror det er ganske tungt, men siden jeg ikke har prøvd, så ja – ser gøy ut! Leie? Ja, kunne faktisk det hvis vi hadde vært en gjeng, eller familietur.»

«Guidet tur? Nja... kanskje. Jeg synes det er litt tungvint å gå med truger. Er ikke så vant til det og er ikke solgt på ideen. Alt nytt er gøy, men truger er kronglete å gå på. Hvis det virket som en veldig artig opplevelse, f.eks. fjelltur som er veldig bra, så kanskje. Vet ikke helt om det er verdt det. Leie? Nei. Da går jeg heller i skogen med fjellsko eller på ski.»

«Når jeg hører ordet trugetur, så tenker jeg at da går man et sted som ikke er så optimalt å gå og derfor må man ha truger... men dersom jeg fikk mer info om turen og den var interessant, så kanskje. Leie? Nei, tror ikke det. Med mindre jeg visste at på den ruten så trenger jeg truger... men da hadde jeg kanskje valgt en annen tur.»

Den eneste som svarte klart ja på alle de tre spørsmålene (har du prøvd truger; interessert i guidet tur; interessert i å leie), var også den som hadde mest erfaring med truger. «Det blir jo som en guidet fottur om sommeren. Fremkommeligheten øker, og opplevelsen blir som på en fottur om sommeren. Jeg har egne truger, men kan være interessert i å leie også – på lik linje som å leie ski».

De eldre var mer kategoriske i sine svar enn de yngre – det var stort sett enten klart ja eller klart nei. Det var kun to stykker som hadde prøvd truger før – og den ene brukte dette jevnlig når hun gikk på tur om vinteren (enten truger eller brodder) – det er slik hun er aktiv på vinterstid. Hun var derimot ikke interessert i verken guidet tur eller å leie: «Jeg liker ikke å gå i flokk. Når jeg er ute så vil jeg ikke høre andre folk, jeg vil ha det stille, oppleve naturen og være i fred. Jeg har også mine egne truger.».

Den andre personen som hadde prøvd truger før var derimot veldig interessert i å være med på guidet tur. Han nevnte imidlertid også flere aktiviteter enn fottur som han holdt på med på vinterstid (ski, snøsykkel og tidligere slalåm), og var åpen på å prøve nye ting.

Andre oppga også at det kunne være interessant for å prøve noe nytt. En oppga at «ja – det høres ut som en engangs-turistting å gjøre. Jeg liker å prøve ting jeg ikke har prøvd før». En annen svarte at «Absolutt – hadde vært spennende. Spesielt guidet, i en gruppe. På en guidet tur har man med seg en som er erfaren, og man blir vist spennende steder der det er utfordringer. Smart når man aldri har prøvd det før, for å bli introdusert.»

Noen av de som var negative til guidet tur oppga at de heller foretrakk andre måter å komme seg fram på, eller at de var usikker på hvor tungt det er:
«Jeg liker å gå på ski, renne utfor bakker. Har aldri tenkt på truger. Måtte vært hvis det var eneste mulighet.»

«Jeg liker å gå selv, der ingen andre har gått. Liker ikke å gå i flokk.»

«Det kommer an på hvor turen går. Jeg har dessuten ryggproblemer – vet ikke om det er for tungt?»

Når det gjelder leie av truger for å gå på tur på egenhånd, svarte enkelte at det kunne være kanskje være interessant etter at de hadde vært på en guidet tur først, slik at de fikk erfart hvordan det var først – for å se om det var noe for dem.

Oppsummert
Oppsummert er interessen litt større enn først antatt – og forskjellen mellom de yngre og de eldre ikke så stor. For å få folk interessert kreves det imidlertid god kommunikasjon og informasjon om hva trugetur innebærer, og hvorfor det kan være en morsom aktivitet. Flere av respondentene stilte seg tvilende til hvor interessant truger er som en aktivitet i seg selv, så dette må forklares på en smart måte. Man må også legge vekt på hva som er unikt med selve turen, at man kan komme seg steder som ligger utenfor allfarvei etc.

- Hva er unikt med turen, og hvorfor er truger en fordel – i motsetning til ski, f.eks.
- Hvorfor er det gøy å dra på trugetur, og hva kreves rent fysisk?

Truger var ikke høyt oppe i bevisstheten til respondentene i denne testen – men som en av dem sa: «Hadde jeg ikke tatt denne testen, så tror jeg ikke jeg hadde tenkt over at man kan dra på trugetur, men nå så, ja – hvorfor ikke!» - så det er håp!

Topics: Markedsføring, Innsikt, Trender