Fjord Norges bransjeblogg

Go Viking in the fjords

Britt Dalland
Posted by Britt Dalland on 05.mai.2020 10:42:25

Et av de viktige strategiske satsningsområdene for Fjord Norge er å bidra til å bygge en helårs destinasjon. Det nydelige fjordlandskapet er hovedgrunnen til at turistene besøker oss om sommeren, men om vi skal være attraktive også gjennom de kalde og mørkere månedene fra oktober til april, må vi gi dem nye grunner til å ville besøke oss. Ordet "viking" assosieres hovedsakelig med menneskene, men fra gammelt av var det et verb. «Fara i viking» betydde å reise på ekspedisjoner og oppdage nye steder. Å reise i fjordene akkurat i denne tiden er ukjent og handler nettopp om å utforske og oppleve nye eventyr.

På bakgrunn av dette utviklet vi konseptet «Go Viking in the fjords» i 2018. Konseptet er ikke en historisk reise tilbake i tid. Det er ikke en fortelling om alt som var før.  Det er en fortelling om alt det du kan oppleve i dag, ivikingånd. 

Du kan lese mer om konseptet her.

MYRK_FLAAM_MSFE_SVERREHJORNEVIK-4903 (2)

Vi har i 2019/20 videreført arbeidet med «Go Viking in the fjords» gjennom en rekke ulike initiativer:

MARKEDSFØRING

Det tar tid å opparbeide en ny sesong og nye assosiasjoner. Vi fortsatte derfor det gode arbeidet startet i 2018/19 for å bygge kjennskap rundt «Go viking-sesongen», med USA som et av våre hovedmarkeder. Kampanjen for 2019/20 har brukt reisenettstedet  ShermanTravel som hovedkanal for å få frem budskapet omGo Viking inthefjords. I tre omfattende redaksjonelle online artikler med fokus på destinasjonspartnere og opplevelser, ble regionen presentert gjennom Go Viking in the fjords-konseptet.

Artiklene kan leses her:

I samme artikler ble relevante bookbare produkter presentert og det var banner og "feature deal"-plasseringer både på artiklene og i Sherman Travel sine andre kanaler. Det ble lagt opp til re-marketingaktiviteter og trafikkdrivende aktiviteter for kommersielle partnere i kampanjen.Artiklene fikk til sammen 49 K visninger og i gjennomsnitt brukte hver person 3,21 minutter på siden (dette er veldig bra!), noe som viser at innholdet traff. I tillegg hadde vi 2,4 millioner visninger gjennom nyhetsbrevene til ShermanTravel og 4,5 millioner visninger via deres sosiale mediekanaler. Vi oppnådde dessuten ca. 6 millioner visninger på tvers av annonsering på Facebook og native plasseringer som oppfølging til Sherman Travel via re-marketing.

I tillegg til USA-kampanjen er de asiatiske markedene prioritert. I Kina har vi gjennomført kampanjer sammen med STB, SAS og C-Trip (kinesisk OTA), med fokus på turer til Fjord Norge i høst og vinter. National Geographic var her dessuten i desember 2019 for opptak til felles kampanje med fokus på mat og lokale spesialiteter, et samarbeid med FN, STB og Hurtigruten. 

Fjordnorway.com/go-viking-in-the-fjords har generert 25 K visninger uten at det har blitt lagt midler i trafikkgenerende tiltak her. I Fjord Norges SoMe kanaler har vi organisk hatt 2,1 millioner visninger på innhold relatert til Go Viking in the fjords.  

I samarbeid med Innovasjon Norge laget vi høsten 2018 en film med Thorbjørn Harr i hovedrollen. Thorbjørn Harr er en av hovedrolleinnehaverne i serien «The Vikings». Denne filmen ble lansert internasjonalt og Innovasjon Norge har investert ca NOK 1.500.000 i å spre denne filmen gjennom ulike sosiale medier.

    

BRANSJEBEARBEIDELSE

Turoperatører, incoming-operatører og reisebyrå er viktige som salgskanaler, og de er særlig viktig i introduksjon av nye konsepter og sesonger, hvor de representerer en viktig døråpner til markedene. 

I 2019 har Fjord Norge AS deltatt aktivt og passivt på en lang rekke workshops og fagmesser over hele verden, samt gjennomført salgsreiser. Vi møtte turoperatører som allerede selger reiser til regionen fra før, og nye operatørene som ikke har Norge eller Fjord Norge i sin portefølje.  
I 
alle våre salgssamtaler er det viktig å introdusere nye produkter og fokusere på sesongutvidelse og nye konsepter som Go Viking in the fjords. Vi har gjennomført workshops, salgsevents og visningsturer som kun har hatt fokus på Go Viking in the fjords-konseptet, det gjelder Fjord Norge sine to turoperatør-events i Milano (24 TOs) og Madrid (14 TOs), Norges-workshop i København (16 incoming kunder) og Widerøe sitt kundearrangement i München (50 kunder). 

Bilde fra turoperatør event i Milano og Madrid 2019

VISNINGSTURER

I 2019 gjennomførte vi 23 visningsturer for 222 personer (turoperatøransatte) fra en lang rekke land, hvorav 12 visningsturer var i perioden jan-april/okt-des og hadde tema Go Viking in the fjords.

Vi har jobbet langsiktig og målrettet med visningsturer med Go Viking in the fjords som tema. Vi tok et stort løft fra høsten 2018, og totalt antall turer med temaet Go Viking er fra oktober 2018 til 12.mars 2020: 

 • Høst 2018: 6 turer - 44 kunder
 • Hele 2019: 12 turer - 127 kunder 
 • Vinteren 2020: 7 turer - 67 kunder
Totalt: 25 turer – 238 kunder 

 

GO VIKING FAM TRIPS 2020

Turer som har blitt gjennomført i 2020 fram til 12. mars: 

 • Danmark med incoming agenter; “Fjord & Nord” – 10 pax 
 • Tyskland samarbeid med Widerøe, “Fjord & Nord” – 10 pax 
 • Korea – 10 pax
 • Italia og Spania - 11 pax 
 • UK – 10 pax
 • Internasjonal visningstur – 9 pax 
 • USA med tema Frozen (FN og Trøndelag) - 7 pax 

FAM TRIP FEBRUAR 2020 ITALIG OG SPANIA

 

Presse/PR  

Pressearbeid er en viktig del av markedsarbeidet vårt og synlighet i internasjonale medier gir en fantastisk eksponering til en brøkdel av kostnadene for annonsering i tilsvarende medier. Sammen med Innovasjon Norge har Fjord Norge jobbet målrettet med å velge journalister og bloggere/influensers som var interessert i å skrive om Fjord Norge i “Go Viking-sesongen”. I perioden januar-april & oktober-desember 2019 pluss januar-mars 2020 hadde vi 168 journalister på besøk (av 417 totalt i perioden januar 2019-mars 2020) og det viser interessen for å skrive artikler om regionen i vår. Høst og vinter har økt de siste årene. I tillegg til artikler i trykte medier hadde vi også online-presseoppslag, blogger, sosiale media-influensere og TV-teams på besøk.  

Skjermbilde 2020-04-30 kl. 16.20.18

 • Spansk blogger gruppe 12-17 feb 2019, se resultatet her
 • Korea gruppe april, se resultatet her 
 • Tre UK blogger på besøk i mars 2019 
 • Resultat av en tysk journalist i samarbeid med Fjord Line mars 2019 - les artikkel her
 • Resultat av dansk journalist fra internasjonal gruppe mars 2019 - les artikkel her
 • Resultat av spansk journalist på besøk oktober - les artikkel her

 Italienske journalister på besøk februar 2020

Her finner du flere resultater:

FjordNorge_GoViking_logo_Black

Topics: Markedsføring, Innsikt, Norsk bransje