Fjord Norges bransjeblogg

Hvorfor og hvordan gjennomførte vi en virtuell bloggertur?

Kristina Bieda
Posted by Kristina Bieda on 10.nov.2020 09:58:38

I vårt PR-arbeid er presse- og bloggerturer et viktig verktøy for å skape relasjoner til journalistene og influenserne i de ulike markedene. Resultatene fra disse turene gir viktig synlighet og oppmerksomhet for våre partnere og vår region. Men i år ble alt annerledes: På grunn av Corona-pandemien kunne vi ikke gjennomføre presse- eller bloggerturer som vanlig. De som var planlagt måtte kanselleres, nye forespørslser måtte utsettes til (forhåpentligvis) neste år.

Men hva kan vi gjøre for å knytte kontakter blant bloggere selv om de ikke kan reise til Fjord Norge? De fleste bloggere er ikke interessert i pressemeldinger. Så hvordan kan vi informere dem om hva Fjord Norge har å by på, uten at de må reise selv? Inspirert av alle de ulike tiltakene bedriftene iverksatte i år for å holde kontakt med publikummet sitt – fra digitale konserter til digital omvisning på museum eller digital vinsmaking – tenkte vi at vi kunne gjøre det samme selv. Vi begynte å planlegge en virtuell visningstur for journalister og bloggere. Vi var faktisk ikke de første som hadde denne idéen. Tempe Tourism i Arizona gjennomførte flere digitale visningsturer med amerikanske bloggere i sommer og høst.

Basert på deres innsikt og våre idéer, bestemte vi oss for å teste en virtuell visningstur i det tyske markedet. Vi bestemte oss for å ha fokus på bloggere. Vi ønsket at turen skulle gi en smakebit av vår region, mens journalister og klassiske medier ofte ønsker tema som er mer eksklusive for å skrive en artikkel om det. Likevel trenger også en blogger et godt insentiv for å ville bli med på en digital visningstur: de har jo også mulighet til å følge oss i de ulike kanalene våre for å finne inspirasjon og drømme seg bort. Derfor visste vi at vi ville ha et spesifikt tema turen skulle ha fokus på, og at turen skulle bli en live-sending og ikke en forhåndsinnspilt presentasjon. I tillegg ville vi inkludere folk fra destinasjonene slik at bloggerne faktisk hadde mulighet å møte lokalbefolkningen.

Fokus på lokalmat

Vår første tanke var at vi gjerne ville inkludere sider fra Hardanger, men vi ønsket også å inkludere flere destinasjoner slik at turen faktisk kunne være et grunnlag for en mulig fysisk reise i framtiden. Vi bestemte oss derfor for å begynne i Stavanger og avslutte i Bergen. I tillegg tenkte vi at restaurant-scenen i Stavanger samt Bergen sin status som UNESCO-matby passet bra inn i en tur som skulle ha fokus på lokalmat og –drikke.

Med dette som grunnlag laget Fjord Norge en invitasjon som ble sendt til 20 utvalgte tyske reisebloggere, som allerede hadde vist interesse for Norden/Norge i bloggene sine, har fokus på mat og muligens hadde vært i Norge før, men ikke i Fjord Norge. Målet var å få minst 5 bloggere til å være med, som på en vanlig pressetur. Derfor var vi veldig positiv overrasket da vi fikk påmeldinger bare en kort stund etter invitasjonen ble sendt ut og svar fra bloggere som ikke kunne være med denne gangen, men som er interessert hvis vi skulle arrangere nye slike turer.

group_picture_1493x1146

Zoom som verktøy

Etter en test med destinasjonene valgte vi Zoom som verktøy for vår første virtuelle bloggertur til Fjord Norge, som ikke skulle vare lenger enn 1 time. Mens Fjord Norge satt bekvemt foran skjermen på kontoret, var destinasjonene «ute i gatene» og brukte mobiltelefonene sine for å filme og levere innhold. Siden det også var viktig for oss å bli kjent med bloggerne, hadde vi en liten introduksjonsrunde hvor de fortalte oss om seg selv og bloggen sin. Etterpå tok Gunhild over fra Fargegaten i Stavanger, og snakket med forskjellige aktører blant annet om restaurant-scenen i Stavanger og Gladmat-festivalen. Deretter «reiste» vi til Hardanger hvor Charlotte var på Spildegarden. Her fortalte gårdseier Jane oss om sider- og epleproduksjon i Hardanger. Siste stopp var Bergen, hvor Linn snakket med Amanda fra Matarena om Bergen som UNESCO-matby, og de tok oss også med på en tur til Fisketorget i Mathallen.

Positiv opplevelse for destininasjoner og bloggere

Vi må innrømme at vi ikke helt visste hva vi kunne forvente. Vi stilte ingen krav om at de måtte publisere noe for å være med, men håpet jo selvfølgelig at noen av dem ville dele sine inntrykk i sosiale media. For oss var det viktig å knytte kontakter og legge et grunnlag for mulige fysiske besøk når det er mulig å reise igjen. Derfor var det positivt å se at noen av bloggerne faktisk delte noen inntrykk fra turen med screenshots i stories på Instagram. Vi fikk også positive tilbakemeldinger fra bloggerne om at de syntes det var en spennende og innovativ måte å vise fram Fjord Norge på . På lang sikt ønsker de selvfølgelig å komme til Fjord Norge en dag for å utforske regionen på egen hånd, men siden dette foreløpig er umulig, synes de at det var en god mulighet for å bygge relasjoner.

Siden vår første virtuelle bloggertur ble en positiv opplevelse for alle som var involvert, ønsker vi å gjenta suksessen også i andre markeder, så lenge det er ikke mulig å reise, og også gi andre destinasjoner sjansen til å være med. Her gir vi reisebloggerne en mulighet til å besøke regionen vår virtuelt, og møte noen av våre bedrifter og aktører via skjermen. Samtidig minner vi dem på hvem og hvor vi er, og vi kan knytte kontakter som kan bli verdifulle i framtiden.

Tilbakemeldinger vi fikk fra de tyske deltakere:
“I really enjoyed the tour and I think the format worked surprisingly well. It’s been a very personal atmosphere and being live with you in the regions, it almost felt like really being there.” – Sina Kaiser, Nordlandfieber

“We wish to congratulate you on this innovative idea. A virtual trip will never replace a real-life experience (especially with a focus on food!), but strange times challenge all of us. The trip was very well prepared and organized and everything worked just perfect, in the office as well as at the 3 remote locations - thumbs up!” – Sabine Mey, Travelstories-Reiseblog

“I really enjoyed the entertaining and diverse format (interviews with local producers on site, food presentations, the small insight into a fish market) and that you presented regional products where everybody could pick something he/she likes or is interested in (also for a vegetarian as I am).” - Bianca, Little Discoveries

Design ohne Titel_1990x1152

Video-opptak
Her kan du se opptaket av den virtuelle bloggerturen. 

 

 

 

 

Topics: Markedsføring, Presse/PR/Influcere